péntek, március 18, 2011

Tordai sóbányában

A rendszeres sókitermelés Erdélyben már a római megszállás idején elkezdődött. A sóbánya a kolozsi és désaknai bányákkal együtt később Szent István tulajdonában állt. A sóbányászatot igazoló első dokumentumok 1271-ből valók, amikor a só kitermelésének, raktározásának és szállításának megszervezésére létrehozták a Sókamarát.
A ma is létező sóbányát 1690-ben nyitották, amelyben a sót eleinte harang alakú, nagy termekből nyerték ki. Ennek a kitermelési módszernek a részei a ma is látható József-, Mária Terézia- és Szent Antal-termek. A termelést a tordai sóbányában 1932-ben fejezték be, a marosújvári-bánya térhódításának következtében. A II. világháború idején légvédelmi búvóhelynek, később sajtérlelőnek használták. A turisták számára 1992-ben nyitották meg.
A bánya levegőjének magas páratartalma, egyenletes hőfoka (10-12 fok között), teljes pormentessége, valamint levegőjének kedvező NaCl koncentrációja gyógyító hatással van a légzőszervi megbetegedésekre, asztmásoknak és allergiásoknak ajánlott.

Már régóta tervezgettük a tordai sóbánya megtekintését, de Noémiéknek sikerült minket is ma elcsalniuk, aminek nagyon örültünk, mert nagyon jól éreztük magunkat. Élmény volt számunkra ott lenni.
A bejáratnál:Már benn vagyunk :)
Ha itt lenézünk......ezt a tavat látjuk, ha pedig felnézünk, akkor ezt a "lámpa esőt" látjuk:A homokozóban, vagy inkább a "sózóban" ???? :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése