vasárnap, december 05, 2010

Mikulás!

Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak,a Lycia római provinciában fekvő Myra püspöknek népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén –december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik.
Története:
Egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak. Miklós myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben. Mindkét változat szerint az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.
Szent Miklós fenti legendája és december 6.-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a XIX. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. Ekkor a díszes piros ruhás, nagy fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (valójában ördögök) kísérik, és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik.
"Mikulás, Mikulás, Kedves Mikulás,
Gyere már, gyere már,
Minden gyermek vár.
Krumplicukor, csokoládé, jajj de jó
De a virgács jó gyereknek nem való!"

Hozzám is ellátogatott a Mikulás.Első találkozásom a Mikulással:
Sok szép ajándékot kaptam tőle: fogkefét, játéktárolót, babát, legot és meséskönyvet.Nagyon bátor voltam: az ölében is ültem, nem féltem tőle!Mikulással a család:De nem csak én kaptam ajándékot a Mikulástól: Tata, Ági, Tz, Apa és Anya sem maradhatott ki a sorból (no, meg a Mikulás sem:) ). Képzeljétek: az idén nem kapott senki virgácsot!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése